Du har säkert en brandvarnare hemma. En enkel och billig säkerhetsdetalj som varnar om det skulle uppstå i brand i bostaden. Men har du ett vattenlarm? Funktionen är mycket lika men skillnaden är att vattenlarmet varnar för vattenläckage. Det är visserligen inte lika livsfarligt som brand men varnare kan spara stora summor genom att man upptäcker vattenläckage innan en större vattenskada uppstår.
Stoppa vattenskadan i tid
Länsförsäkringar uppger på sin hemsida att ungefär 100 000 vattenskador uppstår per år i Sverige. Drygt 30 % av dessa har sitt ursprung i köket och då främst kring diskbänksskåpet. Det räcker med ett mycket litet läckage med några droppar som tränger sig ut från en rörkoppling för att fuktskada ska uppstå. Men genom att upptäcka detta i tid behöver inte vattenskadan uppstå. Det är denna funktion ett vattenlarm har.
Hur fungerar det?
Ett vattenlarm monteras i närheten av ett avloppsrör eller vattenrör. Titta på kopplingar och fundera på var vattnet skulle hamna om några droppar skulle trängas ut ur röret. Det är precis där som vattenlarmet ska monteras.
Inuti ett vattenlarm finns medel som drar till sig fukt. Dessa har givare kopplade mot sig vilket innebär att larmet börjar pipa om det blir för hög grad av vatten i larmet. Det kan därmed liknas med en brandvarnare som mäter mängden rök via en detektor och piper om värdet är för högt.
Med eller utan larmcentral
De flesta vattenläckor sker gradvis. Har man ett vattenlarm som piper kommer man upptäcka läcka i tid. Detta även om man inte är hemma när larmet utlöses och inte hör det förrän några timmar senare. Men självklart finns även snabbare förlopp där större vattenmängder läcker. I dessa fall kommer dessa vattenlarm inte göra stor skillnad.
Flera larmbolag har därför utvecklat vattenlarm som kan kopplas in på deras larmsystem. En kund kan därmed både ha inbrottslarm, brandlarm och vattenlarm inom samma system. Genom att ha detta kopplat till larmcentralen kommer de att informeras om någon av enheterna larmar. De kan i sin tur kontakta kunden och påtala att larm har gått. Önskas kan väktare skickas ut för kontroll. Vid vattenlarm åker däremot de flesta själv hem då det mycket sällan handlar om sekunder och minuter.