Nyheter

Lön för psykologer i Sverige

Lönenivån för psykologer i Sverige varierar beroende på utbildning, erfarenhet och arbetsgivare. Nyexaminerade psykologer med endast grundutbildning tjänar omkring 30 000 kr i månaden inom den offentliga sektorn. Med några års erfarenhet stiger lönen till omkring 35 000 kr per månad. Psykologer med specialistutbildning tjänar betydligt mer, vanligen mellan 40 000 och 45 000 kronor i månadslön. Vissa psykologer med lång erfarenhet och specialistkompetens kan tjäna över 50 000 kronor per månad. Inom den privata sektorn är lönerna ofta något högre.

Påverkande faktorer

Flera olika faktorer påverkar lön för den som är psykolog. Grundutbildningen ger lägre ingångslöner medan specialistutbildning eller doktorsexamen leder till bättre löneutveckling. Även arbetsgivare och antal års erfarenhet har stor betydelse. Offentligt anställda psykologer tjänar i regel mindre än psykologer verksamma inom privat sektor. Psykologer med egen verksamhet har möjlighet till högre inkomster men också större ekonomisk risk. Lönen stiger vanligtvis med ökad erfarenhet och ansvar inom yrket.

Lönespridning

Det är stor lönespridning bland psykologer beroende på ovan nämnda faktorer. Nyexaminerade psykologassistenter inom offentlig sektor börjar oftast på runt 25 000 kronor per månad. Erfarna psykologer inom privat sektor kan tjäna över 60 000 kronor i månaden. Specialistpsykologer tjänar vanligen mellan 35 000 och 45 000 kronor per månad. Chefs- eller ledningspositioner brukar höja lönenivån ytterligare för psykologer med längre erfarenhet. Geografiskt läge påverkar också – storstadsregionerna erbjuder generellt sett högre psykologlöner.

Löneutveckling

Löneutvecklingen för psykologer med endast grundutbildning är relativt flack efter några års erfarenhet. För att uppnå fortlöpande löneökning är vidareutbildning oftast nödvändig. Specialistutbildning eller doktorsexamen ger större möjligheter till lönekarriär. Det finns även löneutveckling kopplat till chefs- och ledarroller för psykologer som arbetar några år inom yrket. Befordran till högre tjänster leder vanligen till bättre lön.

Löneskillnader kön

Det finns vissa löneskillnader mellan manliga och kvinnliga psykologer, där män i genomsnitt tjänar något bättre. Skillnaden kan delvis förklaras av att fler manliga psykologer innehar ledande positioner. Kvinnor är överrepresenterade inom yrkesgruppen generellt sett. Trots detta finns tecken på att löneskillnaderna mellan könen minskar allt eftersom jämställdheten ökar inom psykologkåren.

Efterfrågan på psykologer väntas vara fortsatt god i framtiden. Detta gynnar löneutvecklingen inom yrket. Samtidigt kan ökad konkurrens om jobben påverka nyexaminerades möjligheter till bra ingångslöner. Psykologer med rätt kompetens och specialistinriktning torde dock ha ljusa utsikter framöver. Befolkningens psykiska ohälsa ökar vilket leder till större behov av psykologtjänster, både i offentlig och privat regi. Detta borgar för en i huvudsak positiv löneutveckling.l

Möjligt att låna pengar utan UC för livets alla skeden

När traditionella banker säger nej kan alternativa vägar till lån ibland uppenbara sig. Att låna pengar utan UC har blivit en väg som många svenskar väljer för att tillgodose sina ekonomiska behov. Detta utan att behöva påverka sin kreditvärdighet i UC:s ögon. Här tittar vi närmare på några olika situationer där ett sådant här lån kan vara en bra lösning ur ett strategiskt perspektiv.

Att låna pengar utan UC som en flexibel lösning för oväntade situationer

Det finns tillfällen i livet när oförutsedda utgifter dyker upp och likviditeten är låg. Kanske är det bilen som plötsligt är i behov av en kostsam reparation, eller så uppenbarar sig en plötslig chans att investera i en dröm som inte kan vänta. I en sådan här situation kan du vilja låna pengar utan UC för att få den snabba injektion av pengar som krävs utan lång väntetid. Dessutom slipper du påverka din framtida kreditvärdighet hos Upplysningscentralen (UC).

Några andra exempel på sådana situation är i samband med:

 • Renoveringar. Att ta ett lån kan vara viktigt för att kunna förvandla ditt hem till ett drömhem, utan att renoveringsprojektet behöver sakta ner eller stanna av.
 • Företagsstarter. För entreprenörer som står utanför de traditionella kreditmarknaderna kan ett sådant här lån vara skillnaden mellan idé och förverkligande.
 • Utbildningar. Du kan vilja investera i framtiden och i dig själv genom att finansiera en utbildning. En kurs eller liknande kan ibland leda till att en ny karriärväg blir tillgänglig eller att du avancerar inom ditt nuvarande yrke.

Ett smidigt sätt att hålla dina ekonomiska affärer utanför deras insyn

Att låna pengar utan UC kan vara fördelaktigt att göra när du vill hålla dina ekonomiska affärer utanför UC:s insyn. I vissa fall kan du som privatperson föredra att dina kreditupplysningar inte samlas på hög hos detta kreditupplysningsföretag. Så är framför allt fallet om du även är i färd med att ansöka om ett större lån, som ett bolån. Att då ta ett mindre lån vid sidan av att detta kan vara ett sätt att till exempel få loss pengar till kontantinsatsen. Detta utan att du får alltför många förfrågningar på dig som påverkar din kreditvärdighet.

Så kan du hitta en passande doptavla

Dopet är en betydelsefull händelse i ett barns liv och en personlig doptavla kan vara en omtänksam och varaktig gåva som blir en påminnelse om denna speciella dag. Att välja den perfekta tavlan kräver dock både tanke och känsla för att hitta den som bäst representerar barnet och dess familj. Det är en meningsfull process som innebär att fundera på barnets personlighet, familjens smak och den symboliska betydelsen av dopet.

Tips för att hitta en doptavla som passar barnet

Här är några tips på hur du kan tänka när det kommer till att utforma tavlan:

 • Tänk på barnets personlighet. När du väljer en doptavla är det viktigt att ta hänsyn till barnets personlighet. Välj en design som speglar barnets karaktär, såsom en illustration av ett djur för ett barn som älskar djur eller en blomma för ett barn som tycker om naturen.
 • Välj en stil som passar familjens smak och inredning. Fundera på familjens inredningsstil och smak när du väljer en tavla. En modern tavla med en minimalistisk design kan passa bra i ett modernt hem medan en mer traditionell sådan kan vara mer lämplig i ett klassiskt inrett hem.
 • Tänk på den symboliska betydelsen av dopet. Dopet är en andlig händelse och det kan vara fint att inkludera symboliska element i tavlan. Till exempel kan du välja en design som innehåller ett kors, en duva eller en bibelcitat för att reflektera den religiösa betydelsen av dopet.
 • Gör tavlan personlig. För att göra den extra personlig, inkludera information om barnet och dopet, såsom barnets namn, dopdatum, kyrka och eventuellt namnen på faddrarna. Du kan också lägga till en personlig hälsning eller en önskan till barnet.
 • Välj rätt material och kvalitet. En sådan här tavla är en gåva som ska vara varaktig, så det är viktigt att välja en tavla av god kvalitet. Tavlan kan vara tryckt på högkvalitativt papper, canvas eller trä, beroende på vilken stil och inredning du föredrar.
 • Tänk på storleken och placeringen. Välj en storlek och form för tavlan som passar bra på den plats där den kommer att hängas. Tänk på att en mindre doptavla kan vara lättare att flytta och placera om medan en större tavla kan göra ett mer dramatiskt intryck.

Utforska nya tjänster med gratiserbjudanden

Att prova nya tjänster kan vara en spännande och berikande upplevelse, men det kan också innebära en ekonomisk risk. Gratiserbjudanden och kostnadsfria provperioder är ett utmärkt sätt att testa nya tjänster utan att behöva göra stora investeringar. Nedan kommer vi att gå igenom hur du kan hitta och utnyttja dessa erbjudanden för att prova nya tjänster och bredda dina horisonter.

Så hittar du gratiserbjudanden

För att dra nytta av gratiserbjudanden och provperioder behöver du först hitta dem. Här är några tips för att hitta kostnadsfria erbjudanden:

 

 • Registrera dig för nyhetsbrev och följ företag på sociala medier för att få information om kampanjer och erbjudanden.
 • Besök webbplatser som specialiserar sig på att samla in och dela kampanjer och rabattkoder, såsom DealGuru för att ta ett exempel.
 • Använd sökmotorer för att hitta erbjudanden inom specifika kategorier eller tjänster som intresserar dig.

Tänk på detta

Du bör också:

 

 • Läs villkoren noggrant. Innan du registrerar dig för ett erbjudande eller en provperiod är det viktigt att läsa villkoren noggrant. Se till att du förstår hur länge erbjudandet varar, vad som ingår, och om det finns några begränsningar eller krav. Kom ihåg att vissa företag kan kräva att du anger betalningsinformation och att prenumerationen automatiskt förnyas efter provperioden om du inte avbryter den.
 • Håll koll på tidsgränser och avbokningsdatum. När du utnyttjar gratiserbjudanden och provperioder är det viktigt att hålla koll på tidsgränser och avbokningsdatum. Om du inte avbryter din prenumeration innan provperioden löper ut kan du bli debiterad för tjänsten. Skapa påminnelser i din kalender eller mobiltelefon för att säkerställa att du inte missar dessa viktiga datum.
 • Utforska och utvärdera tjänsten. Under din gratis provperiod bör du ta dig tid att utforska och utvärdera tjänsten. Detta är din chans att avgöra om tjänsten uppfyller dina förväntningar och behov. Tänk på att prova olika funktioner och aspekter av tjänsten för att få en så omfattande upplevelse som möjligt.
 • Ge feedback och dela din upplevelse. Om du har haft en positiv upplevelse med en tjänst som du har provat genom ett erbjudande, tveka inte att ge feedback och dela din upplevelse med andra. Detta kan hjälpa företaget att förbättra sina produkter och tjänster, samt ge andra konsumenter värdefull information när de överväger att prova tjänster av olika slag.

Skapa en helt unik bricka med smaskiga tillbehör

Söta tillbehör som marmelader, chutney och honung är utmärkta komplement till ostar, eftersom de skapar en harmonisk balans mellan sötma och ostens kraftiga smaker. Nedan utforskar vi olika typer av söta tillbehör och hur de kan förhöja upplevelserna av de olika ostarna. Läs denna information för att få reda på hur du kan skapa en helt unik bricka med smaskiga tillbehör!

Att tänka på när du vill skapa en helt unik bricka med ostar och tillbehör

När du vill skapa en helt unik bricka med ostar, charkuterier och tillbehör av alla de slag bör du överväga följande kompletterande beståndsdelar:

Marmelad och gelé

Inom kategorin marmelad och gelé kan du med fördel använda dig av följande typer av produkter:

 • Fikonmarmelad. Fikonmarmeladens söta och fruktiga smak är ett klassiskt komplement till blåmögelostar som gorgonzola och stilton, samt lagrade ostar som manchego och brie.
 • Apelsinmarmelad. Apelsinmarmeladens friska och citrusaktiga smak fungerar bra med krämiga ostar som camembert och milder getost, samt med cheddar och gruyère.
 • Körsbärsgelé. Körsbärsgeléns söta och lätt syrliga smak är en utmärkt kontrast till kraftiga och salta ostar som roquefort och ädelost.

Chutney

Du kan även välja att komplettera din unika ostbricka med chutney i form av:

 • Mangochutney. Mangochutney har en tropisk sötma och en mild kryddighet som är en trevlig kontrast till kraftiga ostar som stilton och cheddar, samt milda ostar som brie och camembert.
 • Äppelchutney. Äppelchutneyns fruktiga sötma och syra passar perfekt till smakrika hårdostar som cheddar och comté, samt till getostar och blåmögelostar.
 • Lökchutney. Lökchutneyns karamelliserade sötma och umamismak kompletterar lagrade ostar som gouda och gruyère, samt krämiga ostar som brie och camembert.

Honung och andra söta tillbehör

När det kommer till honung och andra söta tillbehör bör ostbrickan gärna innehålla:

 • Honung. Honungens naturliga sötma och rika smak är en underbar kontrast till kraftiga ostar som blåmögelost och getost, samt till salta ostar som fetaost och pecorino.

3 av de mest populära vuxenleksakerna för män

Trodde du att sexleksaker är någonting som endast kvinnor använder sig av för att få sexuell njutning? I sådana fall trodde du väldigt fel! Det finns nämligen ett brett utbud av vuxenleksaker även för män. Dessutom kan det finnas goda skäl för dig som man att kika närmare på utbudet av sådana produkter. För det är förvisso fullt normalt och sunt att ägna sig åt att masturbera helt utan hjälpmedel. Men genom att använda dig av sexleksaker kan du ta denna upplevelse till en helt ny nivå. Läs vidare så berättar vi mer!

Dessa är de mest populära sexleksakerna för manlig njutning

När det kommer till sexleksaker och manlig njutning finns det vissa typer av produkter som är mer populär än andra. Vi har för att presentera några av de mest populära vuxenleksakerna för män:

 • Fleshlight. Fleshlight är ett varumärke inom kategorin lösvaginor. Detta är den mest populära manliga sexleksaken av de alla, och det finns goda skäl till att så är fallet. Dessa leksaker har nämligen tagits fram för att stimulera den känsla som riktigt vaginal- eller analsex ger. Dessutom finns dessa produkter i flera olika former och varianter. Vissa produkter är till och med avgjutningar av de kvinnliga delarna hos kända porrskådisar. Detta är en faktor som gör hela upplevelsen mer realistisk och njutbar.
 • Produkter för prostatastimulans. När det kommer till vuxenleksaker för manlig njutning är även produkter för prostatastimulans väldigt populära. Dessa produkter ger dig ett utmärkt sätt att utforska din kropp och uppleva intensiva orgasmer. De är nämligen tänkta att massera och stimulera prostatan hos män. Denna körtel är belägen inuti anus, strax under urinblåsan. Även produkter för prostatastimulans finns att köpa i flera olika former och storlekar. Allesammans är dock krökta i toppen för att kunna stimulera prostatan på ett bra sätt.
 • Penisöverdrag. En annan populär kategori när det kommer till sexleksaker för manlig njutning är penisöverdragen. Dessa finns tillgängliga i flera olika varianter och former. De är tänkta att sättas på penis och erbjuda ett stöd samt få penisen att bli längre eller se grövre ut. Dessutom har de ofta en struktur på själva ytan som även ökar kvinnans stimulans i samband med samlag.

Teknikhallen.se har laddare till just din mobiltelefon

Det är lätt hänt att det uppstår situationer då du är tvungen att ladda din mobiltelefon. Men när dessa uppstår är det inte alltid säkert att du har din originalladdare tillgänglig. Dessutom har bland annat Apple slutat skicka med stickproppar till sina mobilladdare i och med lanseringen av sin iPhone 12 – allt du får är själva USB-kabeln. Som tur är kan du dock surfa in på Teknikhallen.se för att beställa ytterligare laddare till din mobiltelefon att använda i nödfall!

Men kan du verkligen använda dig av precis vilken mobilladdare som helst? Idag använder ju sig trots allt de allra flesta moderna mobiltelefoner av dels trådlös laddning och dels USB-kablar som bygger på standarden USB-C. Det korta svaret på denna fråga är att du kan göra detta, däremot kräver den längre varianten av svaret att vi broderar ut vårt svart lite grann. Läs vidare så gör vi detta nedan!

Köp din nya mobilladdare på Teknikhallen.se för att få en modern laddare

I grund och botten kan du använda vilken mobilladdare som helst från www.teknikhallen.se för att ladda din mobiltelefon. Detta förutsätter dock att själva laddsladden är den rätta eller att den rätt trådlösa standarden används vid trådlös laddning. Och i ärlighetens namn är det faktiskt ganska svårt att misslyckas. Därför kan du i princip använda vilken laddare som helst.

Med detta sagt bör du vara medveten om att:

 • Du bör undvika att välja billiga laddare vars varumärken du inte känner till. Allra helst bör du alltså välja originalladdaren till din mobiltelefon eller åtminstone en produkt från ett välkänt varumärke.
 • Det är sällan en bra idé att använda vilken gammal mobilladdare som helst. Har du en gammal mobilladdare liggande där hemma som du kanske inte har använt på flera år? Om så är fallet är det långt ifrån säkert att denna håller samma säkerhetsstandard som dagens laddare. Därför bör du hellre använda dig av en lite mer modern sådan.
 • De flesta moderna mobilladdare gör jobbet. När det kommer till lite mer moderna och samtida laddare för mobiltelefoner funkar de flesta. Däremot är det inte säkert att den laddare du använder i nödfall är fullt lika snabb och effektiv som originalet.

Halloweenpyssel är givande för såväl vuxna som barn

Vill du spendera lite mer kvalitetstid med dina barn men är osäker på hur du skulle kunna göra detta? Letar du efter ett roligt och givande sätt att umgås tillsammans nu under oktober månad? Om du svarar jakande på dessa frågor skulle du kunna ägna dig åt lite halloweenpyssel tillsammans med barnen.

Det finns flera olika skäl till att göra detta. Att pyssla har nämligen visat sig kunna ha flera fördelar för vår psykiska hälsa, inte minst i höstmörkret. Till exempel kan pysslandet bidra till att lindra stress, depression, ensamhet och ångest. Dessutom kan det stärka barnets självförtroende samt göra honom eller henne lite mer självgående.

Läs vidare för att få reda på fler fördelar med att ägna dig åt halloweenpyssel med barnen i oktober!

3 sätt på vilka halloweenpyssel med dina barn är väldigt givande

Det finns flera sätt på vilka det är väldigt givande att pyssla med halloweenpyssel tillsammans med dina barn. Några exempel på dessa är att:

 • Ni får spendera kvalitetstid tillsammans. Att pyssla med pyssel som är kopplat till temat halloween är ett roligt sätt att få spendera lite kvalitetstid tillsammans med barnen. Detta ger dig en utmärkt anledning att göra något lite annorlunda och bara ägna tid tillsammans en kväll. Dessutom kan ni hjälpa varandra att vara kreativa samt knyta an till varann och skapa långvariga minnen tillsammans.
 • Du får möjlighet att stimulera ditt sinne. Ensamhet och uttråkning kan ha förödande effekter på din psykiska hälsa. Du kan känna dig ensam, tom, frustrerad, nervös, ångestfylld eller rent av apatisk. Men halloween är en spännande tid på året då du och dina barn får möjlighet att stimuleras och underhållas på ett roligt sätt. Dessutom inspirerar pysslet dina barn till att tänka lite mer kritiskt samt stärker deras självförtroende när det kommer till att fatta beslut och att tänka utanför ramarna.
 • Det är väldigt, väldigt roligt! Speciella tider på året som till exempel halloween kan ofta göra oss väldigt glada och upprymda. Detta gäller för såväl barn som för vuxna. Så varför inte dra nytta av detta och ha roligt tillsammans?!

Så väljer du leverantör av iPhone på CDON

Via CDON säljer ett mycket stort antal svenska E-butiker sina produkter. En konsument som vill köpa en iPhone på cdon kommer därför hitta samma mobil, till samma pris, av flera butiker. Vilken ska då väljas? Det finns flera sätt att välja rätt…

 • Recensioner
  Vid varje produkt på CDON finns möjlighet att lämna en recension. Denna recension kan både gälla produkten samt återförsäljaren. I det fall det finns recensioner kan dessa kontrolleras innan köp. Exempelvis kan dåliga betyg ges på grund av mycket lång leveranstid.
 • Fri frakt
  Vanligtvis kostar en iPhone på CDON lika mycket oavsett vilket E-butik som säljer den. För att spara pengar kan istället en leverantör väljas som skickar varan fraktfritt. Att en iPhone på CDON skickas fraktfritt markeras med en liten ikon i form av en lastbil på produktbilden.
 • Köpvillkor
  En stor skillnad mellan CDON och en klassisk E-butik är att köpvillkoren kan skilja sig mellan olika produkter. Detta utifrån vilken E-butik det är som säljer produkterna. Vid varje produktbeskrivning finns länk till ”information om köpvillkor”. Genom att följa länken nås information om exempelvis reklamation, frakt och retur. Som vid all E-handel är det bra att läsa igenom detta innan beställning läggs.
 • Leveranstid
  Vid köp av en iPhone på CDON kan det även skilja på leveranstid. En del E-butiker har produkterna hemma och leverans kan då ske inom 1 – 3 arbetsdagar. Andra butiker beställer hem produkter löpande vilket kan innebära betydligt längre leveranstid.

Köpa iPhone på CDON – Så fungerar det

CDON är en handelsplats där E-butiker kan publicera sina produkter och på detta sätt nå ut till en bredare kundgrupp. Utöver dessa produkter har även CDON egna produkter i utbudet.

Beställning sker däremot precis som på en vanlig E-butik. Produkterna läggs i varukorgen varpå leveransadress anges och betalningssätt väljs. Har flera produkter köpts kommer däremot ordern att fördelas upp och automatiskt skickas till de E-butiker som säljer dessa produkter. Därmed kan även produkterna levereras i separata paket. Det betyder även att reklamations- och returavtal kan skilja mellan olika butiker. Det är alltså inte CDON som bestämmer dessa avtal.
Däremot finns vissa grundkrav som E-butikerna behöver leva upp till för att få sälja på CDON. Om en kund anser att E-butiken misskött sig bör detta alltså rapporteras in.

Bli konsult som psykolog och få bättre betalt

Om du väljer att jobba som konsult som psykolog kan du generellt sett förvänta dig att få en lite bättre ersättning för ditt arbete. Detta jämfört med de medarbetare som är fast anställda av din uppdragsgivare. Faktum är att bemanningspsykologer ofta tjänar betydligt mer än de övriga medarbetarna. Detta beror på flera olika anledningar, men det finns även ytterligare fördelar med att välja detta upplägg. Läs vidare så belyser vi dessa!

Därför får du högre lön när du blir konsult som psykolog

Anledningarna till att du ofta får en högre lön när du jobbar som konsult som psykolog är flera. Till att börja med arbetar du på konsultbasis och har ofta ett mer kortvarigt avtal med uppdragsgivaren. Därmed får du också en högre ersättning för ditt arbete för att kompensera för denna relativa osäkerhet. I själva verket är det dock en väldigt trygg tillvaro att jobba som psykologkonsult. Men detta arbete passar inte alla och därför är ersättningen god.

Fler fördelar med detta upplägg

Som vi redan har nämnt finns det även ytterligare fördelar med detta upplägg. Till dessa hör bland annat:

 • Flexibiliteten
  Om du frågar någon som har valt att bli konsult som psykolog varför de valde denna inriktning i karriären kommer ofta flexibiliteten på tal. Detta är en av de stora fördelarna med att bli bemanningspsykolog. Konsulter har nämligen en större kontroll och mer att säga till om när det kommer till balansen mellan arbete och fritid. De kan även i högre utsträckning välja var de vill arbeta samt för vilken uppdragsgivare.
 • Möjligheten
  Att bli konsult är också en stor möjlighet för dig. Den gör det möjligt att skaffa erfarenhet inom psykologyrket samt slipa på dina färdigheter. Genom att konsulta i ett antal år kommer du både bli väldigt erfaren men också skicklig i din yrkesroll. Du får chansen att prova nya saker i din roll då du kanske inte är fullt lika permanent på arbetsplatsen som de fast anställda psykologerna.
 • Ombytet
  Många uppskattar också det ombyte som det ger att ta uppdrag hos olika uppdragsgivare. Du kan till exempel jobba på olika arbetsplatser samt i olika miljöer och inom flera olika sektorer.