Skapa en helt unik bricka med smaskiga tillbehör

Söta tillbehör som marmelader, chutney och honung är utmärkta komplement till ostar, eftersom de skapar en harmonisk balans mellan sötma och ostens kraftiga smaker. Nedan utforskar vi olika typer av söta tillbehör och hur de kan förhöja upplevelserna av de olika ostarna. Läs denna information för att få reda på hur du kan skapa en helt unik bricka med smaskiga tillbehör!

Att tänka på när du vill skapa en helt unik bricka med ostar och tillbehör

När du vill skapa en helt unik bricka med ostar, charkuterier och tillbehör av alla de slag bör du överväga följande kompletterande beståndsdelar:

Marmelad och gelé

Inom kategorin marmelad och gelé kan du med fördel använda dig av följande typer av produkter:

  • Fikonmarmelad. Fikonmarmeladens söta och fruktiga smak är ett klassiskt komplement till blåmögelostar som gorgonzola och stilton, samt lagrade ostar som manchego och brie.
  • Apelsinmarmelad. Apelsinmarmeladens friska och citrusaktiga smak fungerar bra med krämiga ostar som camembert och milder getost, samt med cheddar och gruyère.
  • Körsbärsgelé. Körsbärsgeléns söta och lätt syrliga smak är en utmärkt kontrast till kraftiga och salta ostar som roquefort och ädelost.

Chutney

Du kan även välja att komplettera din unika ostbricka med chutney i form av:

  • Mangochutney. Mangochutney har en tropisk sötma och en mild kryddighet som är en trevlig kontrast till kraftiga ostar som stilton och cheddar, samt milda ostar som brie och camembert.
  • Äppelchutney. Äppelchutneyns fruktiga sötma och syra passar perfekt till smakrika hårdostar som cheddar och comté, samt till getostar och blåmögelostar.
  • Lökchutney. Lökchutneyns karamelliserade sötma och umamismak kompletterar lagrade ostar som gouda och gruyère, samt krämiga ostar som brie och camembert.

Honung och andra söta tillbehör

När det kommer till honung och andra söta tillbehör bör ostbrickan gärna innehålla:

  • Honung. Honungens naturliga sötma och rika smak är en underbar kontrast till kraftiga ostar som blåmögelost och getost, samt till salta ostar som fetaost och pecorino.