Allt om korsetter – historia, användning och olika modeller

En korsett är ett slags klädesplagg som används på överkroppen men som kan se ut på många olika sätt. En del korsetter börjar vid höften och slutar under bysten medan andra går upp över bysten. Det finns även modeller som bara sitter runt midjan och dom flesta modellerna används främst för att forma överkroppen på ett smickrande sätt.

Plagget har använts i hundratals år och den första avbildningen av en sådan tros komma från omkring 1500 före Kristus.

Historia

Korsetter har som sagt en lång, och ganska intressant, historia. Den första avbildningen har spårats till omkring 1500 f.Kr men det var från 1500-talets mitt som plagget blev en modetrend – då främst i Europa. På den tiden bar både kvinnor och män korsett, i snäva modeller och gärna med insydda skenor i form av valben eller järn.

Korsetterna har förändrats och burits av olika skäl genom åren. Under 1800-talet var till exempel syftet att, främst på kvinnor, forma kroppen likt ett timglas vilket innebar att plagget snörades år väldigt hårt. Flickor från ca 10–12 års ålder fick använda korsett för att kroppen skulle formas redan då och även gravida kvinnor tvingade på sig plagget, vilket dessvärre ibland ledde till missöden för både mödrar och barn.

Hur och varför används korsetter?

Syftet med att bära korsett är och har alltid varit att forma kroppen på ett eller annat sätt. På 1800-talet skulle midjan vara så smal som möjligt men från början handlade det snarare om att framsidan av kroppen skulle vara slät, för att framhäva dom ofta utsmyckade kläderna som bars ovanpå.

Idag används korsetter på samma sätt, för att forma och ge stöd, och det finns många olika modeller att välja bland, beroende på vilken form man önskar ge kroppen.

Några vanliga modeller

Idag finns många typer av korsetter att välja bland – både sådana som påminner om dom gamla modellerna, med insydda skenor och snörning, men även modernare varianter som används för att forma och ge stöd på andra sätt. Några av dom modernare varianterna av korsetter kallas för:

  • Gördel – täcker midja, höfter och lår
  • Korselett – BH i kombination med gördel, som sträcker sig från låret och upp över bysten
  • Bustier – En form av BH av längre modell, som börjar vid midjan och sträcker sig upp över bysten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *