Vet mer om ullkläder

Funderar du på att köpa ullkläder? När man väl har börjat använda dem kan det vara svårt att sluta. Du som är nyfiken kan läsa mer om klädtypen i den här texten.

Fördelar med ullkläder

Ullkläder har speciella egenskaper och kan på många sätt anses vara bättre eller bekvämare än till exempel kläder av syntetmaterial. Några exempel på fördelar är som följer:

  • Stöter bort smuts. Ullkläder har en förmåga att stöta bort smuts och bryta ned bakterier. Givetvis behövs en tvätt då och då, men inte alls lika ofta som kläder av andra material. De kan sägas vara självrengörande i viss utsträckning. Viktigt för självrengöringen är dock att den får vädras med jämna mellanrum.
  • Både värmer och kyler. En annan speciell egenskap är ullens förmåga att verka temperaturreglerande tillsammans med kroppen. Tack vare en luftig struktur håller ullen kvar kroppsvärmen och isolerar vid kyla – men kan också kyla när det är varmt. Det gäller dock att ullen är förhållandevis tunn för att en svalkande effekt ska ges.
  • Klarar fukt. Ull är fuktabsorberande och klarar upp till 30 % av den egna vikten i vätska. Vid låga temperaturer är det en god idé att ha ullplagget närmaste kroppen, eftersom det leder fukt och svett bort från kroppen, så att det inte känns blött och kallt. Bra att veta är att ullkläder även värmer när de är våta.

Sköt om ullplaggen på rätt sätt

Som nämnt ovan behöver ullkläder inte tvättas särskilt ofta. Om till exempel en ulltröja vädras regelbundet och används måttligt kan det gå ett eller flera år mellan tvättarna.

Dock är det bra att, när de väl ska tvättas, känna till följande:

  • Ull ska inte lägga för länge i blöt.
  • Använd inte vanliga tvättmedel!
  • Snabba förändringar i vattentemperaturer bör inte förekomma.

Kort och gott bör ullplaggen behandlas som plagg du är lite extra rädd om. En del tvättmaskiner har ullprogram vilket kan fungera fint. Det finns dock en risk att ullen krymper något – så var försiktig där. Tvätta i runt 30 grader och använd ett tvättmedel som är särskilt framtaget just för ull. Det kan även fungera med särskilda tvättvålar alternativt ett miljömärkt och neutralt handdiskmedel.

Glöm inte att vädra ullplaggen så ljust som möjligt – mal älskar ull och är oftast framme i mörkret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *